Starten met je drone

Drone gekocht en nu?

Sinds een paar dagen heb je een nieuwe drone en is het eindelijk mooi weer. Het zonnetje schijnt en het is zo goed als windstil, kortom de perfecte dag om de drone uit te testen, maar waar moet je zowel op letten voor het opstijgen en tijdens het vliegen? Sterker nog, hoe stijg ik op?  

In het begin raad ik aan om te starten in een open ruimte, zoek bijvoorbeeld een weiland op of een open plek in het park, zorg er voor dat er niet veel mensen in de buurt zijn die in de weg kunnen lopen. Pak je drone uit, zorg dat alle beveiligingsklepjes rondom je camera verwijderd zijn en bevestig je propellors (controleer of deze werkelijk juist bevestigd zitten 😉). Als je de mogelijkheid hebt koppel je een smartphone of tablet aan je remote controller. Eenmaal opgestart zorg je ervoor dat er geen obstakels in de weg zijn en je rustig kan opstijgen. Eenmaal in de lucht is het zaak om je drone eerst goed te leren kennen voordat je wild om je heen gaat vliegen voor de mooiste foto’s en video’s. Dat huisje op de heide staat er morgen ook nog wel om vast te leggen. 

Probeer eens in het begin op te stijgen en te landen met zo min mogelijk horizontale bewegingen, vlieg eens een vierkantje waarbij de camera altijd van je afwijst, vlieg eens een vierkantje waarbij de camera meebeweegt naar de kant die je wil op vliegen. Zodra je dit redelijk onder de knie hebt weet je onder andere hoe je drone reageert en wat links en rechts is hoe je jou drone ook hebt gepositioneerd. 

 

Foto en video compositie

Aller eerst, iedereen heeft zijn eigen idee bij compositie, dit is dus ook niet te bepalen voor een ander. Je kunt het mooi vinden of niet, dus ga aan de slag wat jij interessant vindt en stel je niks aan van de persoon die jou foto of video niks vindt. Er zijn uiteraard wel een aantal basics die je kunt volgen om tot een algemenere mooie foto te komen. Voorbeelden zijn in de foto’s hieronder te vinden: 

zoals je in de foto’s kunt zien zijn dit voornamelijk de plaatsing van een object in het beeld aan de hand van bepaalde lijnen. Hou jij je aan deze basis regels dan heeft dat al een positieve invloed op de foto’s of video’s. In de voorbeeld video hieronder is te zien dat ik mij in het shot heb gehouden aan een lijn die diagonaal door mijn scherm liep. Ik zorgde dat het object constant zo dicht mogelijk bij de lijn in de buurt was, hierdoor plaats ik het object (het varende bootje) op een bepaalde plek in mijn video. Zoals je kunt zien is niet alleen het bootje wat de zelfde lijn aflegt als de diagonale lijn, maar ook de sloot ligt parallel aan de diagonale lijn. 

 

Camera instellingen 

In het begin zul je de camera voornamelijk op de automatische stand hebben staan, je sluitertijd, iso, eventueel diafragma en witbalans wordt dan ingesteld op hoe de camera denkt dat het op dat moment perfect is. Een veel voorkomend probleem is echter wel, je foto's hebben allemaal een andere belichting en zijn dus niet het zelfde. Bij foto's is dit nog niet heel erg, maar bij video kan dit vervelender zijn, je belichting past zich namelijk aan terwijl je de camera beweegt. Dit ziet er meteen onprofessioneel uit en is overigens lastig te corrigeren in software. Ik raad daarom aan om zo snel mogelijk te beginnen met het oefen op handmatige settings, zodat dit alleen maar positief kan uitpakken. 

 

Dit is grof uitgelegd een beetje waar je op kan letten bij het starten met je drone, mocht je onverhoopt toch nog meer vragen hebben of kom je er niet helemaal uit? Stuur mij gerust een bericht via WhatsApp: 06-42025050 of stuur mij een mailtje: me@ricardotavenier.com, Succes met oefenen!